Profsgroep

Asset Management bij Westland Infra

Westland Infra is een aantal jaren geleden met de implementatie van assetmanagement gestart. Dit betekent een andere benadering ten aanzien van het beheer en onderhoud van het gasdistributienet. De assetmanagement filosofie is nu verankerd in alle delen van de organisatie.

“Het is natuurlijk niet echt een filosofie, maar het komt wel in de buurt. Feitelijk gaat het erom dat we al onze eigendommen op een gezonde manier beheren. We zoeken continu naar de ultieme balans tussen veiligheid, kwaliteit en kosten.” Aldus Arie Vellekoop van Westland Infra.

Welk verschil maakt asset management?

Westland Infra is netbeheerder voor o.a. gas. Arie Vellekoop is teamleider Netbeheer Gas, waaronder assetmanagement valt. Samen met zijn team van 12 collega’s is hij verantwoordelijk voor het beheer van de infrastructuur waarmee aardgas wordt gedistribueerd.

De wijze waarop onderhoud en service werd uitgevoerd vóór invoering van assetmanagement, verschilt sterk met die van nu. Als voorbeeld: Voorheen werd een gasstation vervangen als deze verroest was; er was elk jaar een vastgesteld budget voor de vervanging van 20 gasstations. Met 1600 gasstations betekent dit dat een gasstation gemiddeld na 80 jaar vervangen wordt. Zo lang gaan ze niet mee en dus is een andere aanpak nodig.

Westland Infra meer in-control met Asset management

Met de aanpak vanuit assetmanagement wordt er meer planmatig gewerkt. Faalkansberekeningen vormen een belangrijk onderdeel. Hiermee worden risico’s geïdentificeerd en vervolgens door mogelijke beheersmaatregelen vermeden. Denk hierbij aan veiligheid of de kans dat iets niet meer werkt. Een ander belangrijke winst is dat de kosten kunnen worden verlaagd door een nieuwe manier van werken. Gevolgschade wordt beperkt, er zijn minder noodoplossingen nodig en onderhoud kan beter worden gepland. Kortom, er wordt slimmer gewerkt.

Het vergde ook een cultuurverandering, een andere manier van denken en handelen. Bij Westland Infra werken veel heel goede techneuten, die gewend zijn om snel te handelen en met de juiste oplossing te komen. De nieuwe werkwijze vraagt nog steeds om deze skills. Maar nu aangevuld met andere kwaliteiten zoals het verwerken van informatie, analyseren en plannen voor de lange termijn.

“We zijn continu bezig met verbeteringen. Dat is niet altijd eenvoudig, maar geeft me wel altijd een boost aan energie. Het voelt simpelweg goed als je meer grip hebt op zaken. We zijn met assetmanagement veel meer “in-control.”

Acutec werkt jaren samen met Westland Infra

Acutec ondersteunt de doelen van meerdere projecten en processen binnen Westland Infra. De mannen van Acutec doen dit door het detacheren van werkvoorbereiders, projectmedewerkers en technische medewerkers. Door een jarenlange goede samenwerking weten ze naar welk type persoon en welke kwaliteiten Westland Infra zoekt. Zo is iedere technische- of project functie effectiever en beter in te vullen.

Hoeveel verdient Nederland aan aardgaswinning?

De staatsdeelneming EBN heeft 40% belang in alle samenwerkingen rondom gaswinning uit kleinere gasvelden. In het gasveld van Slochteren is het belang groter. Daarnaast verdient de staat aan de belastingen op gas. De totale aardgasbaten zijn vanaf 1960 ongeveer €265 miljard. Per jaar zijn de baten om en nabij €15 miljard. Dit zal voor 2016 minder zijn nu de gaskraan verder is dichtgedraaid.

Detachering in de techniek

Als detacheringsbureau in de techniek delen we de passie van onze opdrachtgevers en werknemers, kandidaten. Want  met werken in de techniek kun je doen wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt.

Gave projecten, stoere bedrijven, unieke ontwikkelingen en mooie mensen. Dát is in het kort wat werken in de techniek inhoudt. Of het nu gaat om detachering in:

Elektrotechniek | Werktuigbouwkunde | Netbeheer | Civiel |

Detachering

Vacatures

Engineers en ingenieurs

 

Ideale loopbaan betekent ideale werknemer

Alle vacatures

Detachering in elektrotechniek & werktuigbouwkunde