Profsgroep

Dankzij een ongewenste intermezzo is de cirkel prachtig rond

Aspirant Vakman is de functie die Henk Hillebrand als eerste uitvoerde. Hij heeft zich ontwikkeld en daarna andere functies bedreven. De afgelopen 40 jaar is hij echter werkzaam gebleven binnen de railinfra, want waar het hart vol van is …

Na een korte rafelige intermezzo is de cirkel weer rond. Want Henk is terug bij Aspirant Vakman.


Meer dan 35 jaar in de railinfra

Als Aspirant Vakman kreeg je een aantal weken opleiding en leerde je de kennis en kunde in de praktijk direct toe te passen. Alles over gereedschappen, rail, protocollen en de fijne kneepjes van het vak.

“Dit was voor mij heel goed. Lekker met mijn handen bezig zijn, maar ook complex genoeg zodat ik mijn koppie erbij moest houden. En die rails en treinen! … tja.”

Na werk aan de rails als Vakman, ging Henk aan de slag als Locomotorbestuurder. Op een onderhoudslocomotief om materialen ,zoals spoorstaven en wisseldelen, op de werkplek te brengen. Hierna werkte hij als uitvoerder “Baan” voor contractgebied Zwolle aan meerdere onderhoudsprojecten.

“In 1997 werkte ik voor het eerst als uitvoerder. De functie was toen erg breed. Ik deed ook het werk van werkvoorbereider en planner ernaast. Later kwam het besef dat het goed is dit in meerdere functies op te splitsen.”

Je werkte met de trein op het spoor

De tijd toen is anders dan die van nu. Een spoor is een spoor, maar vooral de veiligheid is veranderd. Zo liep Henk ‘gewoon met een veiligheidsman’ over het spoor terwijl deze nog in gebruik was.

“Je lette zelf op hoe de wissels stonden. Stond er één naar je toe dan wist je dat een eventuele trein jouw kant op zou komen. Als deze dan kwam, hoorde je dat, je zag het en stapte aan de kant. Je stak je hand op, wachtte tot de trein voorbij was en ging weer aan het werk.”

Hoe romantisch het ook mag klinken, de huidige vereiste buitendienststelling van het spoor is een geruststellende gedachte.

Een inktzwarte boodschap met een klein licht randje

Na ruim 35 jaar werken aan het spoor en je ei kwijt kunnen in het spoor, kreeg Henk de mededeling dat zijn functie kwam te vervallen. “Dan stort je wereld echt in. Ik was 57 jaar en had geen andere ervaring dan het spoor. Wat moet je dan gaan doen!?”

3,5 Jaar later, ruim 200 sollicitaties, 5 gesprekken en vele cursussen verder, zat Henk nog steeds thuis. “Het is heel frustrerend. Ik kan ermee leven als je een reactie terugkrijgt dat ze een andere kandidaat gevonden hebben. Maar bij meer dan 80% van de sollicitaties kreeg ik nooit een bericht terug.”

De kennis, werk-, levenservaring en rust van minder jonge medewerkers kan een organisatie veel brengen. Het laatste jaar begint dit besef heel voorzichtig te groeien. (Al dan niet gedreven door het schreeuwend tekort aan goede vakmensen.)

En als je het niet meer verwacht …

En toen, wie had dat durven dromen… het onverwachtse komt altijd.
Werden die kleine dwergenhartjes met een sprankje hoop verblijd.

Een citaat uit een kinderboek over Piggelmee. Dwergje Piggelmee kreeg een nieuw huis van een tovervis … Henk een nieuwe baan van Coen.

Coen Raaphorst is directeur van Acutec. Hij zag een gouden kans voor Henk, een functie die echt voor hem was weggelegd. Al zou misschien niet iedereen dat direct zien.

“Ik heb meerdere gesprekken gehad met Coen. Hij is altijd heel open en geeft een goede ondersteuning. Hij heeft me gedurende het hele traject echt goed begeleid.”

Opleider maakt de cirkel rond

Henk Hillebrand is nu opleider Henk. Of om preciezer te zijn Opleider Spoorbouw bij Rail Center.

Het is schakelen, want Henk is meer dan bekend met de kennis en de wereld van de rail. Maar staan voor een groep en op goede didactische wijze kennis overbrengen, dat is andere koek. Als opleider brengt hij onder andere de regelgeving over en biedt hij handvatten hoe de cursisten dit in de praktijk brengen.

Na bijna een jaar kan de match als succesvol gezien worden. Henk heeft het naar zijn zin en heeft fijne nieuwe collega’s en Rail Center is bovendien tevreden.

“Je werkt steeds met andere mensen. Soms werk je met een groep mensen die meer dan gemiddeld gemotiveerd is. Dan heb ik een topdag!”

Henk geeft cursussen en herinstructies en leidt ook jonge mannen op tot monteur ‘Aspirant Vakman’… En zo is de cirkel weer rond.

Detachering in de techniek

Als detacheringsbureau in de techniek delen we de passie van onze opdrachtgevers en werknemers, kandidaten. Want  met werken in de techniek kun je doen wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt.

Gave projecten, stoere bedrijven, unieke ontwikkelingen en mooie mensen. Dát is in het kort wat werken in de techniek inhoudt. Of het nu gaat om detachering in:

Elektrotechniek | Werktuigbouwkunde | Netbeheer | Civiel |

Detachering

Vacatures

Engineers en ingenieurs

 

Ideale loopbaan betekent ideale werknemer

Alle vacatures

Detachering in elektrotechniek & werktuigbouwkunde