Profsgroep

Hobby wordt werk en dat werkt niet altijd

Je maakt van je hobby je werk, maar dan blijkt het plezier er daardoor langzaam uit te gaan. Je hebt de stap gezet om werk in te wisselen voor hobby om zo ultieme voldoening te krijgen. Moet je dan weer terug naar af? Hoe hou je die controle over je eigen werk- en levensplezier?


Een hobby wordt anders als je er financieel afhankelijk van bent

Ed de Wit maakte een aantal Jaren geleden van zijn hobby zijn werk. Hij stopte bij zijn toenmalige werkgever en ging fulltime aan de slag met renoveren en repareren van oldtimers. Dit deed hij al járen, maar hoefde er niet van te leven. Hij bouwde een klantenbestand op van meer dan 350 klanten met in meeste gevallen een oldtimer Jeep.

Dat een hobby ineens iets anders wordt zodra je er financieel van afhankelijk wordt, realiseerde hij zich redelijk snel. “Het lastige is dat je altijd perioden hebt dat je geen auto hebt om op te knappen en te verkopen, of dat de verkoop van een auto lang op zich laat wachten. Dit gaf me geen prettig gevoel.” Het haalde een klein beetje de lol uit zijn werk. Daarbij komt dat klanten dezelfde prijzen verwachtten als toen hij het nog als hobby deed.

Verwachtingen zijn anders

Ed is een goedzak (in de meest positieve zin van het woord!) en rekende voor iedereen altijd vriendenprijzen. Dit leek zich nu tegen hem te keren. Je kunt het zijn klanten niet kwalijk nemen, want ook hun is niets menselijk vreemd. Het heeft te maken met verwachtingen. We hebben allemaal (er zijn vast positieve uitzonderingen) de neiging beter en meer te verwachten (of goedkoper) de volgende keer dat we ergens als klant binnen stappen. Voldoet het niet aan onze hoge verwachtingen, dan zijn we teleurgesteld.

“Ik wilde het kopen, renoveren en verkopen van oldtimers echt als hobby blijven zien. Het bleek dat het me niet zo goed beviel om er ook mijn brood mee te verdienen.”

Voor iedere afgelegde droom komt een nieuwe in de plaats

En dus was het weer solliciteren geblazen .. of ach, dat viel nog wel mee. Coen Raaphorst (directeur Acutec) lijkt er een extra zintuig voor te hebben, want voordat Ed zijn CV goed en wel online had staan, belde Coen hem voor een interessante functie.

De functie-eisen en ervaring van Ed kwamen niet volledig overeen, maar het gaat om de kwaliteiten en competenties . “Te vaak staren we ons blind op omschreven vereisten en dergelijke, maar het gaat erom of de kandidaat in het team past en op korte termijn zich de functie eigen kan maken. Ik ga voor lange termijn matches en dan past het simpelweg niet om af te gaan op zoiets simpels (mag ik dat zo noemen) als functie-eisen”- aldus Coen.

Ed werkt als expediteur bij IHC Hytop. Kort voordat Ed hier startte waren alle afdelingen (productie, inkoop, magazijn en planning) ondergebracht op één terrein. Die efficiëntieslag brengt Ed veel. “Het is prettiger om naar een collega toe te kunnen lopen in plaats van iedere keer een e-mail of telefoontje. Met overleggen is het handiger en je krijgt een beter gevoel waar het iedere afdeling om te doen is.”

In zijn eigen woorden; hij kan het niet beter treffen dan in zijn huidige rol bij IHC. Collega’s en de sfeer bevallen hem en alle afdelingen werken samen aan één product waardoor het één team is. IHC Hytop maakt lieren voor offshore, gestandaardiseerd en custom-made voor specifieke projecten.

Zonder uitdagingen raak je ingedut

Alles in het leven van Ed is nu koek en ei/ rozengeur en maneschijn. Gelukkig zijn nog uitdagingen te vinden. Zonder wordt het leven saai namelijk of raak je in ieder geval snel ingedut. Zo leveren veel leveranciers hun producten te laat aan. Hierdoor is het potentieel mogelijk dat er projecten van IHC in de knel komen. “Zover is het nog niet, maar ik moet er wel continu zeer alert op zijn. Ik wil dit vóór zijn en mogelijke vertragingen voorkomen. Dus eigenlijk zou ik dit heel erg en vervelend moeten vinden. Het rare is, dat het me ook scherp houdt en mijn functie spannend.”

Er zijn twee belangrijke redenen voor de knellende levertijden:
1) iedereen werkt zo veel mogelijk via JIT (Just In Time) en dit zet bij iedere leverancier en toeleverancier druk op de ketel. Een klein probleempje ergens in de keten en IHC krijgt haar materialen niet op tijd.
2) Er is het laatste jaar een enorme druk ontstaan op praktisch ieder materiaal en product. De economie groeit en iedereen vraagt om materialen.

Ed kan deze problemen niet oplossen, IHC ook niet en dus houdt Ed de uitdagingen nog wel even. En vind hij er niet voldoende in zijn werk, dan zoekt hij ze er wel buiten. Aankoop en renovatie van oldtimers gaat uiteraard gewoon door. Iedere auto zorgt weer voor zijn eigen uitdagingen Op dit moment werkt Ed aan een Triump TR6 uit 1972 . De auto staat sinds 1991 stil en de grote uitdaging is om het technische deel weer aan de gang te krijgen. Als deze uitdaging overwonnen is, dan volgt de goedkeuring van de RDW, want de auto is geïmporteerd uit Amerika .

Gesprek met Coen maakt oude passie wakker

Het eerste gesprek met Coen heeft een andere oude passie in hem losgemaakt: sloep-roeien. Coen roeit al jaren in oude loodsboten bij een vereniging in Leiden. Bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus roeit Ed nu bij een vereniging in Rotterdam.

“Het ontvangst door Coen bij Acutec was heel prettig. Je maakt al meteen deel uit van de club. Nog voor ik begon, was ik welkom op het kerstuitje en werd ik uitgenodigd voor een workshop en diner. Direct was me duidelijk dat loyaliteit en collegialiteit belangrijk zijn bij Acutec. Het voelt goed om bij twee van die fantastische clubs te horen: IHC Hytop en Acutec.”

Detachering in de techniek

Als detacheringsbureau in de techniek delen we de passie van onze opdrachtgevers en werknemers, kandidaten. Want  met werken in de techniek kun je doen wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt.

Gave projecten, stoere bedrijven, unieke ontwikkelingen en mooie mensen. Dát is in het kort wat werken in de techniek inhoudt. Of het nu gaat om detachering in:

Elektrotechniek | Werktuigbouwkunde | Netbeheer | Civiel |

Detachering

Vacatures
Recente Projecten
inZuid-Holland
inZuid-Holland

Engineers en ingenieurs

 

Ideale loopbaan betekent ideale werknemer

Alle vacatures

Detachering in elektrotechniek & werktuigbouwkunde