Profsgroep

Riool: een wereld vol ontwikkeling, techniek en ...

Het afvoeren van rioolafval is eeuwen oud. De manier waarop we dat nu doen echter nog maar 30 jaar. Hierdoor is de branche volop in ontwikkeling. De ‘onvolwassenheid’ én het imago van de branche zorgt voor uitdagingen. Uitdagingen waar Marko met zijn ‘riool-team’ en onze Rogier Albers hard aan werken!

Een nieuwe naam met 150 jaar ervaring

Dynniq Mobility is actief in: VRI (verkeersregelinstallatie), Technische Infra (openbare verlichting), Besturingssystemen (bruggen, sluizen en tunnels) én Rioolgemalen. Dynniq is een nieuwe naam met 150 jaar ervaring. Ze is ontstaan vanuit Imtech Traffic & Infra.

Marko en zijn 'riool-team'

Marko Pijnenburg werkt als projectleider aan het project Riool-drukgemalen. De functietitel dekt in zijn geval niet de lading. Samen met zijn team van 4 monteurs, een uitvoerder en een administratief medewerker, runt hij veel opdrachten die te maken hebben met het riool. Het team is klein en hun specialisme uniek binnen Dynniq. Marko onderhoudt daarom ook de meesten klantrelaties en voert ook acquisitie uit.

“Deze brede rol bevalt me erg goed en ik merk dat de klanten het directe contact waarderen”.

Een dag werken aan het riool

Een dag werken aan het riool heeft veel minder met poep te maken dan de meeste denken. Veel storingen zijn te verhelpen via Internet. Op afstand of vanuit de bovengrondse digitale kast. Een vastgelopen pomp is vrijwel altijd te resetten. Je hebt dan te maken met automatische sms’jes van de klant, digitale communicatie en internet. Pas wanneer de pomp is vastgelopen door te veel troep (denk bijvoorbeeld aan reinigingsdoekjes), zal iemand op locatie de pomp uit het gemaal halen om het te reinigen.

Bij vervanging of uitbreiding wordt er altijd gewerkt in een schone omgeving. Hiermee onderscheidt werken aan het riool zich nauwelijks van werken aan elektriciteits- of datanetwerken.

In 1985 stopte de regering met het verstrekken van subsidies voor het aanleggen van drukriolering. Deze drukgemalen beginnen te slijten. Onderhoud en vervanging vormen hierdoor een belangrijk deel van de werkzaamheden van het riool-team van Dynniq.
De uitdagingen die Marko tegenkomt zitten in de hoek van politiek, sociale acceptatie en ontwikkeling van het vakgebied.

Riool-ontwikkeling

Het vakgebied van drukriolering is relatief nieuw. Hierdoor zijn er (nog) geen samenwerkingsverbanden die collectief werken aan opleidingstrajecten, imago, ontwikkeling van technieken etc. Zo is slechts zeven jaar geleden de eerste certificering binnen de riolering geïntroduceerd (BRL K14020/01).

Sociale acceptatie en imago

De wereld van de riolering is niet sexy, cool, hot of the-place-to-be. De techniek is interessant, in ontwikkeling, zeer noodzakelijk, iedereen maakt er gebruik van … en toch. Het zit verstopt onder de grond en het gaat over poep. Een bredere samenwerking in de branche kan het imago verbeteren. De techniek is immers interessant en werken aan het riool gaat veel meer over de techniek dan over poep. “Het is lastig het imago te veranderen. Als individueel bedrijf zelfs onmogelijk. Maar het zou ons werk in alle facetten vereenvoudigen. Van het loskrijgen van budget, R&D tot Recruitment.”

Een meer volwassen branche kan in samenwerking deze uitdaging aangaan. “Laten we bij de ontwikkeling van ons vakgebied daarom niet alleen kijken naar de technische verbeteringen en noviteiten, maar ook naar het imago dat we hebben in de wereld.”

Politiek en riool

Voorheen was het bestel zo ingericht dat iedere gemeente voor zich aanbestedingen uitzette. Deze aanbestedingen worden sinds een aantal jaren geclusterd uitgezet. Zo kan het gebeuren dat je in één keer meerdere klanten verliest of met het winnen van één aanbesteding meerdere klanten mag verwelkomen. Deze beweging legt een grote druk op iedere aanbesteding. Ondanks een goede relatie met een gemeente kun je deze immers als klant verliezen als het collectief kiest voor een andere leverancier.

Drukgemalen en ook het riool in zijn geheel is niet een onderwerp waar je politiek gezien op kunt scoren. Dit helpt de ontwikkeling van de branche niet mee. Tegenovergesteld geldt natuurlijk dat de relatieve onvolwassenheid van de branche en zéker ook het imago, politiek gezien niet meewerken.

Werken aan het riool is best cool

We hebben het in Nederland erg goed geregeld. Het gebeurt praktisch niet meer dat er vuil rioolwater in oppervlaktewater terechtkomt bij hevige regenval. Overstromingen door regenval komen zelden voor en iedereen in Nederland kan gebruik maken van één van de vier vormen van riolering.

Vanaf deze maand werken Dynniq en Acutec samen. Rogier Albers werkt via Acutec in het team van Marko. Niet om zijn handen vuil te maken, wél om hard mee te werken aan een probleemloos riool. Een belangrijke, maar voor de buitenwereld helaas ondankbare taak.

Om een hand te leggen aan het imago van de ‘rioolwerker’ kunnen we het bij Acutec niet laten om te citeren uit Gerrit Komrij’s Kak-afonie: encyclopedie van de stront:

De Fransoos die doet het op de doos
En de Brit die doet het als hij zit
Maar hoe het ook zij
Stront hoort erbij


Detachering in de techniek

Als detacheringsbureau in de techniek delen we de passie van onze opdrachtgevers en werknemers, kandidaten. Want  met werken in de techniek kun je doen wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt.

Gave projecten, stoere bedrijven, unieke ontwikkelingen en mooie mensen. Dát is in het kort wat werken in de techniek inhoudt. Of het nu gaat om detachering in:

Elektrotechniek | Werktuigbouwkunde | Netbeheer | Civiel |

Detachering

Vacatures
Recente Projecten
inZuid-Holland
inZuid-Holland

Engineers en ingenieurs

 

Ideale loopbaan betekent ideale werknemer

Alle vacatures

Detachering in elektrotechniek & werktuigbouwkunde